Alergia u małego dziecka to zazwyczaj jeden z pierwszych przyczyn, powodujących w rodzicach strach. Może być odpowiedzią na składnik pokarmu, jak również czynnik obecny w środowisku dziecka, zwykle kurz, roztocza, pyłki roślin lub sierść zwierząt.
Alergia pokarmowa jest najczęściej pojawiającą się u małych dzieci. Układ pokarmowy małego dziecka dopiero się rozwija i nie wszystkie składniki pokarmowe mu służą. Reakcją na alergenny składnik zwykle bywa ulewanie, kolka, problemy z oddaniem stolca lub biegunka. Dosyć charakterystycznym wskaźnikiem alergii u niemowlaka są reakcje skórne, inaczej atopowe zapalenie skóry.
Alergie wziewne także stają się coraz bardziej popularne w gronie małych dzieci. W takim przypadku najczęściej układ oddechowy informuje o kontakcie z alergenem – pojawia się katar, kaszel, świszczący oddech lub nawet trudności z oddychaniem.
Antidotum na wyeliminowanie reakcji uczuleniowych jest ograniczenie styczności z alergenem. Aby to osiągnąć, trzeba dotrzeć do źródła i odnaleźć substancję wywołującą alergię.
W przypadku alergii pokarmowej sugerowana jest dieta eliminacyjna i sukcesywne oswajanie z nowymi pokarmami. W czasie rozszerzania diety małego dziecka obowiązuje reguła serwowania jednego nowego produktu przez kilka dni, przy jednoczesnej uważnej obserwacji dziecka i jego reakcji. Jeżeli nie pojawiają się niepokojące objawy ze strony układu pokarmowego oraz skóry, można założyć, że dziecko nie ma alergii na określony składnik i kontynuować rozszerzanie diety. Wyjątkową ostrożność warto zachować podczas wprowadzania maluszkowi posiłków na bazie mleka krowiego, gdyż jest to najczęściej alergizujący produkt. Z tego powodu mleko krowie powinno się zacząć podawać dopiero po ukończeniu przez dziecko roku. Jednak alergie mogą powodować także inne produkty, w związku z tym trzeba uważnie obserwować niemowlę, a każdy budzący obawę sygnał konsultować z lekarzem.