Przejdź do treści

Co to jest alergia

  • przez

Alergia stanowi patologiczną reakcję organizmu na kontakt z konkretną substancją, która dla tej osoby jest alergenem. Ciało reaguje wywołaniem stanu zapalnego w reakcji na kontakt z konkretnym czynnikiem uczulającym.

Alergia może przyjmować nietypowe postacie. Alergia wziewna jest podrażnieniem układu oddechowego przez alergeny, wśród których można wymienić pyłki roślin, kurz, roztocza czy też sierść zwierzęcą. Objawy alergii wziewnej to najczęściej uporczywy katar i uczucie ciągle zatkanego nosa, jak również zapalenie spojówek, intensywne łzawienie oraz swędzenie oczu, suchy kaszel wzmagający się w nocy i o poranku. Częstym objawem alergii wziewnej jest także uczucie duszności i ucisku w klatce piersiowej. Nieleczona alergia wziewna może skutkować powikłaniem w postaci astmy, trzeba zatem wszelkie objawy zgłaszać lekarzowi i dojść do źródła patologicznych reakcji naszego organizmu.

Alergia pokarmowa jest reakcją organizmu na zjedzoną substancję, która dla konkretnej osoby jest alergenem. Reakcje charakterystyczne dla tego rodzaju alergii to przede wszystkim wysypka, świąd skóry oraz nieprawidłowości ze strony układu pokarmowego – wzdęcia, biegunka lub zaparcia. Jedną z często występujących alergii pokarmowych jest nietolerancja glutenu. Zawarte w zbożach białko wywołuje nieprawidłowe reakcje układu pokarmowego, a w skrajnych przypadkach nawet uszkadza jelita, jak w przypadku choroby trzewnej, czyli celiakią. W celu ustalenia składnika, powodującego uczuleniową reakcję trzeba zastosować dietę eliminacyjną, która ułatwi ustalenie alergenu i wyeliminowanie go z diety.

Alergia kontaktowa jest reakcją skórną na kontakt z alergenem. Na skórze w miejscu zetknięcia z alergenem wyskakują wypryski, którym często towarzyszy uczucie intensywnego swędzenia. Podobnie jak w przypadku innych alergii, unikanie kontaktu z alergenem wydaje się najlepszym rozwiązaniem.

Resumując można uznać, że substancje uczulające są wszędzie, a wrażliwość na nie zależy od osobistych predyspozycji konkretnej osoby. Uważna obserwacja swojego organizmu jest najwłaściwszą drogą do rozpoznania czynnika, który wywołuje negatywne reakcje i wyeliminowanie tego czynnika.