Przejdź do treści

Dieta kopenhaska – metoda na szczupły brzuch

  • przez

Szczupła figura jest marzeniem licznych kobiet. Idealny brzuch przykuwa wzrok mężczyzn. Jednakże mało która kobieta uzyskuje taki efekt bez wysiłku. Niektóre obdarzone przez genetykę odrobinę wolniejszym metabolizmem mają trudności z utrzymaniem właściwej wagi. Aby im pomóc wymyślono dietę kopenhaską.

Dieta ta to bardzo restrykcyjny i wymagający plan odżywiania. Polega on na rygorystycznym przestrzeganiu pór przyjmowania pokarmów i piciu przynajmniej dwóch litrów wody codziennie. Każda dietetyczna książka kucharska poruszająca tematykę diety kopenhaskiej zaleci spożywanie jak największej ilości zielonych warzyw. Jednakże ten sposób odżywiania przeznaczony jest jedynie dla osób absolutnie zdrowych. Dodatkowo nie wolno go stosować przez dłuższy czas niż trzynaście dni. Późniejsze przestrzeganie go staje się niebezpieczne dla zdrowia ludzkiego. Jedną z największych zalet diety tego rodzaju jest to, że spora część potraw wchodzących w jej skład jest wyjątkowo łatwych do przygotowania. Ponadto ubytek niechcianych kilogramów osiągany dzięki diecie kopenhaskiej jest dosyć szybki a także bardzo łatwy do zauważenia. Pomaga ona przyspieszyć działanie metabolizmu i odmienić codzienne przyzwyczajenia żywieniowe. Wada jest taka, że jest ona też uboga w składniki odżywcze i witaminy co czyni ją obciążająca dla organizmu. Nierzadko można zaobserwować także efekt jo- jo.

Marzenie o zgrabnej sylwetce nie jest wcale nieosiągalne dla osób o słabej przemianie materii. Wybór odpowiedniej diety umożliwi urealnienie go i cieszenie się zgrabną figurą. Należy jedynie nie zapominać, że dieta to nie zabawa i stosowanie jej bez konsultacji u dietetyka, może spowodować poważne konsekwencje zdrowotne.